Feeds:
Posts
Comments

Suatu upacara pernikahan penting bagi calon pengantin. Agenda memilih cincin pernikahan merupakan hal yang amat penting bagi calon pengantin. Tak hairan lah jika ada pasangan pengantin keluar masuk kedai perhiasan untuk mencari cincin yang bersesuaian dan berpadanan sebelum menemukan pilihan yang sesuai dengan kemahuan, gaya dan kewangan mereka.

Fikirkan 20 tahun ke hadapan, jangan takut untuk tampil berbeza, tetapi pastikan cincin perak pasangan yang dipilih adalah cincin yang masih ingin anda pakai sehingga 20 tahun akan datang.

Pilih yang model cincin yang sederhana dan selesa dipakai. Disarankan memilih cincin berwarna putih dan bentuk berliannya bulat kerana ia tidak bersudut dan sinarnya lebih bagus.

Lakukan ukuran cincin di saat anda tenang dan suhu tubuh normal. Jangan lakukannya pada pagi hari,  Jari akan sedikit membengkak, karena tubuh anda masih mengandungi garam yang tersimpan dari malam sebelumnya. Ukuran jari juga sedikit berubah setelah anda bersukan atau atau saat tubuh dalam keadaan panas dan dingin.

Anda yang berjari kecil disarankan untuk tidak memakai cincin perak kawin yang berbentuk lebar.

Pilihlah cincin pasangan yang mudah dibersihkan, sehingga anda dapat merawatnya sendiri. Jika cincin perak anda cukup rumit, pastikan kedai perhiasan tempat anda membelinya dapat memberikan khidmat pencucian perhiasan.

Jika anda mengenakan cincin perak, hindari mengenakannya saat melakukan pekerjaan kasar,berat dan bersukan, ini karena platinum atau perak mudah tergores. Hindari cincin perak pasangan saat anda bekerja dengan zat-zat yang mengandung klorin, seperti pemutih pakaian, pembersih bahkan desinfektan yang terkandung dalam kolam renang kerana ianya boleh merosakkan cincin perak tersebut.

Advertisements

Nabi kita Muhammad S.A.W juga ada memakai cincin. Tetapi cara memakainya itu tidaklah keterlaluan iaitu tidak lebih dari dua bentuk cincin sahaja. Terkadang dipakainya satu sahaja, terkadang di jari tangan kanan dan ada kalanya di jari tangan kiri.

Sangat berlainan pula dengan orang di zaman sekarang, di mana orang di zaman kita ini apabila berminat dengan cincin dipakainya sepuluh jari dengan sepuluh cincin. Wah jauh sekali perbezaannya ya?

Dan adalah cincin-cincin Nabi itu diperbuat daripada perak dan permatanya daripada Akik. Pernah sekali Nabi Muhammad S.A.W memakai cincin emas iaitu waktu sebelum diturunkan lagi ayat yang melarang orang lelaki memakai emas. Kemudian apabila diturunkan ayat itu maka nabi pun segera menanggalkannya dan menyuruh sekalian sahabat-sahabatnya yang memakai cincin emas supaya menanggalkannnya.

Nabi kita Muhammmad S.A.W itu memakai cincin pada jari manisnya yang kanan atau kiri, dan terkadang Nabi juga memakai pada jari kelingking kanan dan kirinya. Terukir pada cincinnya itu Muhammad Rasulullah iaitu Nabi mengukir namanya di atas cincin itu, dan perbuatan Nabi itu juga sebagai membolehkan ke atas umat-umatnya mengukir nama si pemakai di atas cincinnya itu, bukan nama Nabi Muhammad Rasulullah sebagai mana yang terdapat dalam hadis Nabi S.A.W:

Ertinya:

“Diriwayatkan daripada sahabat Nabi S.A.W yang bernama Anas bin Malik RA. Katanya, adalah ukiran atau tulisan pada cincin Nabi Muhammad S.A.W itu tiga baris pertama Muhammad, kedua Rasul dan ketiga Allah.”

Dan tersebut di dalam kitab Bahrulmazi, bahawa telah ijmak sekalian umat Fekah, sesungguhnya makruh hukumnya memakai cincin di jari telunjuk atau jari tengah atau ibu jari, kerana Nabi tiada memakai cincinnya pada jari-jari tersebut. Dan makruh juga hukumnya bagi perempuan memakai cincin perak kerana cincin perak itu ketentuan bagi laki-laki.

KE MANA HILANGNYA CINCIN NABI S.A.W

Tersebut di dalam hadis Sohih Bukhari dan Muslim yang diceritakan daripada seorang sahabat yang bernama Anas bin Malik RA katanya, cincin Nabi S.A.W yang terukir Muhammad Rasulullah itu pada masa hayatnya selalu dipakainya, kemudian setelah wafatnya Nabi S.A.W dipakai pula oleh Sayyidina Abu Bakar RA,  kemudian setelah wafatnya Abu Bakar RA dipakai pula oleh Sayyidina Umar RA,  setelah wafatnya Sayyidina Umar RA, dipakai oleh Sayyidina Usman RA. Dan adalah lama masa yang dipakai oleh Sayyidina Usman itu adalah selama 7 tahun, kemudian pada satu hari pergi Sayyidina Usman ke sebuah perigi yang bernama Aris dan duduk ia di tepi perigi itu. Kemudian dimain-mainkan cincin di jarinya itu, tiba-tiba cincinnya jatuh ke dalam perigi. Maka kata Anas bin Malik RA yang menceritakan hadis ini kami turun ke dalam perigi itu untuk mencarinya, kami keringkan airnya tapi tiada kami jumpainya, maka berulang alik kami ke perigi itu selama tiga hari namun semuanya hampa.

Maka semenjak dari masa hilangnya cincin Nabi saw itu, keadaan menjadi huru hara, dan terjadi berbagai-bagai perselisihan di antara kaum Muslimin dan timbulnya berbagai-bagai pemberontakan. Juga terjadinya peperangan dan pembunuhan sehinggan Sayyidina Usman sendiri berjaya dibunuh oleh pemberontak-pemberontak tersebut. Dan keadaan ini berterusan sehingga ke zaman kita sekarang. Dan mungkin berterusan hingga hari kiamat. Maka jika perhatikan daripada peristiwa itu akan kita temui satu kesimpulan bahawa cincin Nabi S.A.W itu mempunyai rahsia seperti mana cincin Nabi Sulaiman AS, iaitu apabila hilang cincinnya itu maka hilanglah kerajaannya.

 

Cincin dan Cinta

Cincin dan cinta???? 

Cinta itu fitrah. Bila Nabi Adam dicipta, baginda rasa kesunyian. Allah ciptakan Hawa sebagai peneman. Rasa ingin disayangi dan menyayangi itu adalah fitrah seorang manusia.

Cincin itu tanda ikatan sesebuah perhubungan. Tetapi, adakah cinta itu terletak pada sebentuk cincin? Seringkali manusia    menganggap cinta itu ibarat sebentuk cincin. Dimana, seseorang itu boleh memilih atau menilai sebentuk cincin berdasarkan kemahuan hatinya.

Adakah cinta itu buta? – ibarat cincin tiada permata. Sebenarnya ia bergantung ke atas individu tersebut.  Adakah cinta boleh diekspresikan dengan sebentuk cincin? Bagiku cincin menunjukkan tanda ikatan sebuah percintaan antara merpati dua sejoli.

 

Remaja lelaki juga memerlukan aksesori untuk jari mereka. Cincin yang bagus, bergaya dan mudah akan menjadi hadiah besar atau gaya kepada remaja lelaki. Dengan keremajaan mereka, bahan-bahan yang sesuai seperti keluli tahan karat perak, dan titanium boleh dipadankan mengikut kesesuaian.

Jika anda memilih cincin untuk seorang gadis yang mempunyai makna peribadi bagi kamu, si dia akan  lebih cenderung untuk memakainya sepanjang masa. Atas sebab ini, ia biasanya terbaik untuk memilih cincin yang mudah untuk digayakan dan dipakai dengan fesyennya. Cincin janji untuk perempuan adalah sering agak asas, tetapi mereka akan berkata begitu banyak untuk gadis-gadis.

Cincin gadis mungkin rumit dan halus, dan mereka akan menikmati perhiasan yang mempunyai sentimen istimewa di belakangnya. Apabila anda membeli cincin yang akan menjadi hadiah kepada gadis kegemaran anda, ambil masa anda dan membuat pilihan yang benar-benar sesuai dengan personalitinya. Berfikir tentang apa bahan dia lebih suka, dan reka bentuk akan melihat yang terbaik kepada si gadis.

Cincin Pasangan…

 

 

Cincin pasangan membolehkan anda untuk mengambil cinta dan komitmen anda kepada kekasihnya ke peringkat yang lebih tinggi, cinta abadi anda untuk satu sama lain akan diperbaharui apabila ia disesuaikan melalui cincin. Pasangan muda cuba untuk memilih yang cemerlang pasangan cincin perak yang benar-benar berbeza, atau sepadan dalam beberapa cara.

Malah, kedai perhiasan dalam talian mempunyai banyak pilihan. Kualiti yang baik, bergaya dan murah boleh didapati pada harga yang lebih murah. Ia tidak perlu untuk berbelanja lebih daripada apa yang anda mampu. Populariti cincin tidak akan berkurangan, anda tahu kerana kebanyakan daripada wanita berpasangan memakai cincin perak untuk mencipta kecemerlangan yang mengagumkan. Anda juga boleh dengan mudah dan cincin pasangan anda khas dibuat kepada perintah.

Daripada semua majlis, masa dan kesempatan terbaik untuk membentangkan paun perak daya tarikan pasangan jantung cincin semasa perkahwinan atau perkahwinan seseorang. Mereka telah sentiasa menjadi sinonim romantik berkurun-kurun lamanya dan mereka masih tradisi dalam banyak kebudayaan, jadi ramai orang menyimpan tradisi ini dalam minda dan membeli cincin perak sebagai hadiah. Bagi orang-orang yang menjaga wang, cincin perak padu menjadi pilihan yang bagus, kerana mereka adalah lebih baik sebagai emas 1 dan juga boleh didapati pada harga yang lebih murah.

 

Ring

Ring